VTEM skitter
VTEM skitter
VTEM skitter
VTEM skitter
  • podbudowa szkoły gimnazjalnej;
  • kształcenie w systemie dziennym;
  • 4-letni okres nauki;
  • szkoła bezpłatna.

Technikum hotelarskie to bezpłatna szkoła średnia o czteroletnim okresie nauczania w trybie dziennym. Posiada uprawnienia szkoły publicznej, co oznacza, że nauka jest darmowa. Technikum przygotowuje zarówno do egzaminu na technika hotelarstwa, jak i do państwowej matury, po której absolwenci mogą kontynuować naukę na uczelni wyższej lub w szkołach policealnych. Technikum hotelarskie to oferta przeznaczona dla osób, które chcą pracować w miejscach, gdzie można spotkać turystów – niezależnie od tego, czy będzie to Warszawa, małe, urocze miejscowości czy też duże, zagraniczne miejsca wakacyjnych wypraw. Absolwent technikum hotelarskiego posiada zarówno umiejętności dotyczące planowania i realizacji usług w recepcji, jak i obsługi gości, ma także informacje dotyczące marketingu oraz podstaw prowadzenia własnej działalności gospodarczej.


Ukończenie Technikum hotelarskiego to szansa na znalezienie ciekawej pracy zarówno w Polsce, jak i poza granicami kraju. Technikum hotelarskie umożliwia pracę w ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, zajazdach, gościńcach i bazach ruchomych, takich jak promowa, żeglugowa i kolejowa.

Nauka odbywa się w małych grupach i przyjaznej atmosferze, a wysoko wykwalifikowana kadra, którą może pochwalić się technikum hotelarskie, zapewnia przygotowanie uczniów do wszystkich wyzwań, jakie będzie przed nimi stawiać praca zawodowa.

Ramowy plan nauczania: otwórz

Nauka w szkole kończy się:

  • egzaminem maturalnym: poziom podstawowy z języka polskiego, matematyki, języka obcego nowożytnego, poziom rozszerzony- wybrany przedmiot
  • oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe:
    • T.11. - Planowanie i realizacja usług w recepcji
    • T.12. - Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

Egzamin potwierdzający pierwszą kwalifikację odbywa się pod koniec I semestru klasy III

Egzamin potwierdzający drugą kwalifikację odbywa się pod koniec I semestru klasy IV

Technikum Hotelarskie Klasa 1

Języki obce: jęz. angielski, jęz. niemiecki, jęz. hiszpański.

Przedmioty zawodowe, np.: Działalność recepcji; Usługi dodatkowe w hotelarstwie; Obsługa konsumenta; Organizacja pracy służby pięter.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;
  • rezerwowania usług hotelarskich;
  • wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
  • przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
  • przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
  • przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.

Absolwent technikum może pracować w:

  • zakładach hotelarskich,
  • ośrodkach wypoczynkowych,
  • zakładach uzdrowiskowych, zajazdach, gościńcach, schroniskach,
  • a także w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej.
  • ponadto nasz absolwent może prowadzić własną działalność gospodarczą.